top of page
Lektion 2: Minnespalats

Välkommen till lektion två! Hoppas att lektion ett kändes finemang! I den här episoden kommer vi att dyka djupare in i den fantastiska minnespalats-tekniken.

Minnespalatset är den grundpelare som de övriga teknikerna utgår ifrån och används av så gott som alla inom minnesvärldseliten – och snart av dig också!

Börja med att titta på videoklippen ovan (som egentligen är en video uppdelad i två delar så att det ska kännas lite kortare!) och fortsätt sedan med de trevliga övningarna nedan. Lycka till!

Trump1.png
Strålande!

Det är ganska sannolikt att du glömde några av bilderna och det är i så fall bara bra! Bättre att försöka lite för mycket i början än att hela tiden försäkra sig själv om att man ligger under sin toppnivå. Genom att pressa sig lite utvecklas man allra snabbast (minns jag till exempel alla siffror under ett minnesträningspass så känns det nästan alltid lite misslyckat!). När du är färdig med att gå runt och imponera på alla i din omgivning med dina nyvunna kunskaper i uppfinningarnas historia kan du fortsätta med övningarna här under!

Övning 1: DITT Eget palats

Du ska nu få skapa ditt första alldeles egna minnespalats! Visst känns det väl fantastiskt? Ett eget palats! Man kan knappt tro att det är sant! Och inte nog med detta, du slipper till och med alla guldstatyer, diamantbeklädda pärltroner och annat tjafs som man brukar ha i ett palats och får istället chansen att fylla det med någonting verkligt värdefullt: kunskap!!

Övning 2: OS-drömmar

Om du kommer på någon lista med grejer som du gärna skulle vilja memorera (och känner att du kan skapa bilder för detta (längre fram i kursen kommer vi gå igenom hur du kan skapa bilder av vad som helst!)) så är det förstås fritt fram att fylla ditt nybyggda minnespalats med detta. I annat fall kommer här ett exempel att träna på och vinna sportfrågesporter med, nämligen städerna där sommar-OS har hållits i kronologisk ordning!

Tips 1

När man har många bilder i sitt minnespalats kan det ta en stund att räkna fram till rätt bild. Om jag till exempel ber dig att nämna en uppfinning från 1880-talet så känns det kanske lite otympligt att behöva gå genom nästan hela undervåningen i mitt hus (i huvudet) för att hitta en. När du senare har lärt dig att skapa sifferbilder så kommer detta inte vara något problem, men till dess kan du förslagsvis markera ut vart femte eller tionde stopp med någon slags markörbild. I uppfinnings-tidslinjen skulle du kunna föreställa dig en stor femkrona ovanför hissen i badkaret så att du minns att detta stopp är (18)50-talet, ett par glasögon i tvättmaskinen för (19)00-talet och en till femkrona på TV-skärmen för (19)50-talet. Då behöver du aldrig räkna särskilt långt!

Tips 2

Det är i princip omöjligt att få slut på minnespalats. När du har använt alla platser du kommer på (semesterorter, bibliotek, gamla idrottshallar du varit i, hus du besökt, olika vägar i din hemstad etc.) kan du alltid hitta fler platser genom att helt enkelt gå ut en sväng. Man kan också använda Google Maps, skapa påhittade platser eller använda banor från dator- och TV-spel!

Tips 3

Låt gärna bilderna du memorerar interagera med platserna där du placerar ut dem. Om det spontant dyker upp en anledning till varför bilden är där den är så använd denna! Om platsen är ett bord och du ska minnas en bild av ett lejon så är det bättre att lejonet tuggar bort stora bitar av bordet eller sitter vid det med kniv och gaffel och väntar på sin mat eller ligger och lurar lömskt under det än att det bara är placerat ovanpå bordsskivan. Roligare är det också!

bottom of page